Tango Esperimento: Paso Primo
[2007-04-01 15:57:55]


A tangó egy rendkívül izgalmas, túlfűtött, hol incselkedő, hol kifejezetten erotikus tánc, amelynek már pusztán a zenéje is ugyanezt az érzést nyújtja. Mivel az elmúlt évtizedekben más műfajok csökkentették népszerűségét, talán nehéz elképzelni, hogy egy egész lemezt betöltve képes folyamatosan újdonságokat tárni a hallgató elé. A Tango Esperimento - Agnecz Katalin, Kovács Eszter, Nagy László Adrián, Molnár Péter, Pödör Bálint, valamint a búgó hangú énekesnő, Vámos Veronika - lemezén pedig ez történik: a közel egyórás kalandozás a tangó világába új perspektívákat nyit minden hallgatója számára.
Érezzük a füstös kocsmák, bordélyházak fojtott levegőjét, a szenvedélyt, de látjuk magunk előtt a koncerttermek színpadát, a tangó felemelkedését is, ugyanakkor modern, korszerű dallamviágba csöppenünk.
A zenekar első lemeze, a Paso Primo a műfaj egyik legnagyobbja, Astor Piazzolla útját folytatja, részben a legendás művész és zeneszerző számainak felújításával, részben saját kompozíciókkal. Ez azonban mégsem egyszerű emlékalbum vagy nosztalgia-korong: a pergő latinos ritmusok, a mély stílusismeret mögött megbújik benne egy kis hazai íz is, egyfajta magyaros zenei akcentus, emellett teljes mértékben a mai kor elvárásaihoz igazodik a régi, jól bevált muzsika. Vámos Veronika énekhangja és egy kicsit a kiejtése is ugyanezt érezteti: latin hangulat magyar fűszerezéssel. Az előadás magával ragadó. Olyasmit éreztet meg ebből a stílusból, amit nehéz szavakba foglalni. Izgató, sejtelmes, tüzes, szilaj, mint maga a tánc, mégis tele van olyan apró, jelzésszerű mozzanatokkal, sajátosságokkal, melyek teljesen egyedivé teszik minden egyes számát.

Írta: Pál Eszter
Forrás: Gramofon

 

Megosztás