Henics Tamás

Juhmérés Visában – Szent György napi örökségünk
Henics_Tam__s_4cf7a61c2e5a3.jpgHenics_Tam__s_4cf7a61c2e5a3.jpg

A könyvben szereplő fotók a szerző felvételei.
Lektorálta: Pávai István
Angol fordítás: Sue Foy
Grafikai tervezés és nyomdai előkészítés: Klebercz Gábor

„Ezzel a kis könyvvel annak a jeles eseménynek, ősi ünnepnek szeretném felidézni főbb pillanatait, melyet «juhmérés»-nek, «összeadás»-nak, «tejbemérés»-nek ismerünk.

Az ősi pásztorünnep, Szent György napja (április 24.) köré rendeződő hagyomány még őrzi néhány erdélyi faluban a közösség tavaszváró-télbúcsúztató rituáléját, az ember feloldódását a megújuló világban. Évre szóló rend és igazság teremtődött ekkor a Szent Mihály napjáig (szeptember 29.) tartó legeltetési időszakra.

Megújul ilyenkor nemcsak a határ, az állatok, de az ember is, s ennek a megújulásnak teljes kifejeződése ez az alkalom, mely tánccal, mulatsággal végződik. A bemutatni kívánt anyag számomra már csak az adott helyre való többszöri visszatérés révén volt felfedezhető, mivel úgy tűnik, a hagyomány bizonyos elemei lassan mennek feledésbe, nem kerülnek elő évről évre. Szembetűnt, hogy környezetemben sokan nem ismerték ezt a szép hagyományt, még csak hallomásból sem. Még nagyobb lett bennem a késztetés, mikor egy juhásszal beszélgetve Székelyföldön megtudtam, hogy arrafelé már rég nem tartanak juhmérést, elhagyták ezt a hagyományt teljesen, jóllehet juhot sok gazda tart még a hagyományos módon.

Arra vállalkoztam tehát, ha már megadatott, hogy éveken át magfordulhattam a mezőségi Visában a még nagyon is élő juhmérések alkalmával, hogy az ott összegyűlt megfigyeléseim és fotográfiáim segítségével megpróbáljam bemutatni a jeles alkalom fő mozzanatait.”

Henics Tamás

Henics Tamás 1965-ben született Szentgotthárdon. Pécsett szerzett orvosi diplomát, majd kutatóorvosként sokáig dolgozott az Egyesült Államokban. Jelenleg családjával Bécsben él. Nem orvosként, hanem fényképei révén, lelkes dokumentaristaként és az új népművészeti mozgalom egyik fontos szereplőjeként ismertük meg. Az őrségi gyermekkor gazdag és kitörölhetetlen élményei, a hagyományok iránti tisztelete áthatják képi világát. Évente többször megfordul kedvenc erdélyi falvaiban, ahol igyekszik fényképezőgépével folyamatosan megörökíteni a számára fontos pillanatokat, a hagyomány elsorvadásra kárhozott kincseit, a nép kollektív tudását és emlékezetét. Hogy ez olykor magas művészi szinten sikerül is neki, annak tanúsága első könyve, mely angol nyelven is olvasható.

Ára: 4200 Ft

Megrendelhető: order@etnofon.hu Postai utánvéttel küldjük a levélben megadott címre.

Megosztás