A díjat a Magyar Művészetért Alapítvány Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra alapította és adományozza az idén, Bartók Béla születésének 125. évfordulója tiszteletére.

 

"Azért adjuk át tisztelettel a Bartók Béla-emlékdíjat, annak részeként az ő emlékére készült herendi szobrot, mert szeretnénk emlékeztetni arra, hogyan emelte Bartók a világ színe elé a magyar népzene kincseit, és hogyan tette naggyá a magyar zenét a xx. században az egész világon. S most azok előtt tisztelgünk, akik méltó hordozói Bartók szellemi örökségének." (Részlet az Emléklap szövegéből.)

A díjat augusztus 29-én Kiss Ferenc (zenész-zeneszerző-népzenegyűjtő-kiadó) vehette át közülünk, a kárpátaljai magyarság népművészetének kutatása és a magyar-ruszin kulturális kapcsolatok ápolása terén végzett, több évtizedes munkássága elismeréseként. Barátai, a ruszin népzene otthoni és magyarországi népszerűsítését évek óta felvállaló Técsői Banda tagjai is Bartók Béla-emlékdíjat kaptak. Mivel éppen hazánkban és Szlovákiában turnéztak, a zenekar kitüntetését is Kiss Ferenc vette át Tiszaújlakon, a civilek anyagi támogatásával újjáépült iskola épületében.

 

Forrás: folkMAGazin

 

2006. július 04.

Megosztás