Kiss Ferenc

Pávaének
Kiss_Ferenc_4c077d1ff2842.jpgKiss_Ferenc_4c077d1ff2842.jpg

Kiadó: Etnofon
Megjelenés éve: 2007
Cikkszám: E-DVD 001
Játékidő:
Műfaj: világzene
Kivitel: normál


A Kodály Zoltán emlékév alkalmából az Etnofon Records és a Néprajzi Múzeum közösen jelentette meg Kiss Ferenc Pávaének című művének koncertfelvételét DVD-n. Az előadást a Tavaszi Fesztivál programjában láthattuk 2007. március 19-én a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben.
A szerző szerint mindazt az értéket, tudást amit a magyar zenekultúrának Kodály adott, legszebben a páva jelképezi. A Pávaének egy olyan - a film eszközeivel is élő - színpadi zenemű, melyben a látvány és zene poétikus egységben mutatja be, hogy mit jelenthet a mai ember számára a hagyományos paraszti kultúra és mennyire alkalmas korszerű gondolatok kifejezésére is.

A koncert különlegessége Tari János és Krámos Zsolt alkotása, az előadás alatt folyamatosan pergő film volt, amelyben régi dokumentumok keverednek a mai világ képeivel, hangszerek, arcok, mozdulatok régen és ma, előadók, alkotók, nézők és szerzők egymásra utaltan egy eltűnő félben lévő paraszti kultúra nyomában. És mindehhez társult - mintegy ihletve is azt - egy különleges zene, amely az utolsó pillanatban "utánanyúl" ennek a gazdag hagyománynak és Kiss Ferenc nagyszerű alkotásában a mai világ színpadára emeli azt.

A DVD-n választható módon három változat tekinthető meg: a zenére vágott klip, a koncert vágott felvétele és a kettőből összeállított televíziós változat. A DVD extra menüpontjában a szerzőről és a koncert neves közreműködőiről kapnak képekkel illusztrált információkat (pályakép, diszkográfia, sajtóvisszhang).


Előadók:
Bognár Szilvia - ének
Herczku Ágnes - ének
Szalóki Ági - ének
Etnofon Zenei Társulás
Profán Vonósnégyes

Közreműködik:
Gombai Tamás - hegedű
Nagy Judit - gordonka
Szabó Dániel - cimbalom
Szabó Zoltán - duda
Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, duda, furulya


TÉTELEK:

Nyitány / Overture

Haja gyöngye! / Oh Pearls!

Kantele

Hajnal / Dawn (M. R. Karlsson: Bristningsleken - feldolgozta / arr.: Kiss Ferenc)
Malom / The Mill

Virágszál / A Flower

Katonadal / Soldier's Song
Leányok / Girls
Hess páva! / Shoo Peacock!

Zsoltár / Psalm

Fekete madár / A Black Bird
Legények / Young Men

Dudaverseny / Bagpipe Concerto

K.Tóth László: Szárnyaló Pávaének

Letöltöm a DVD zenéjét

Megosztás