Vetettem gyöngyöt - Világzene Magyarországon 1972-2006
[2007-10-01 10:55:09]


A world music több évtizede létező fogalom, mégsem kristályosodott ki a definfciója. "A világzenébe minden népzenei gyökerű, kötodésű vagy ihletettségű mű belefér." -írja Marton László Távolodó a négy CD-t tartalmazó antológia füzetében, az anyag társszerkesztőjeként.

Nos, aki ismeri Marton "Érintés (Világzenéim)" című könyvét (Etnofon, 2001), az nem mást, mint a kötet magyar világzenéről írott fejezetének aktualizált, hangzó mellékletét szerezheti meg most! A lemezantológia szerkesztő-rendező elve ugyanis megegyezik a könyvével. A vonzó külsejű új kiadvány folkrock és jazz terén fellelhető (kisebb) hiányosságaiba ezúttal nem mennék bele. Részben terjedelmi okok miatt, részben pedig azért, mert ha megbékélünk a koncepció szubjektivitásával, valamint egy-két vonatkozásban eltekintünk az alcím pontatlanságától, egyedülálló zenei válogatást élvezhetünk: a magyar vonatkozású (de nem feltétlenül magyarországi) világzene legszebb pillanatait!
Kiadatlan felvételekkel nem szolgált Marton és Kiss Ferenc, ritkaságokkal, külföldön megjelent, hozzáférhetetlennek számító különlegességekkel viszont szép számmal! Közel ötórányi a zeneanyag, amit nem javaslok egyvégtében meghallgatni. Inkább morzsolgatni, (újra) felfedezni, egyenként megcsodálni érdemes a számokat, tényleg, mint egy értékes gyöngysort.
Mert, ezek a felvételek egytől egyig a magyar kultúra igazgyöngyei! Pedig, jelentős hányaduk a publikálása idején el sem jutott Magyarországra, vagy ha itthon jelent meg, messze nem kapott kellő elismerést, hozzá méltó nyilvánosságot, és mégis. Olyan gyűjteményt vehetünk kézbe végre, amire bízvást rácsodálkozhat a külföldi, nyitott lelkű hallgatóság. Olyasmit, ami joggal tölt el büszkeséggel mindenkit, aki magyarnak vallja magát ezen a földön.

Írta: Olasz
Forrás: Rockinform

Megosztás