Eszembe jutottál – Főhajtás Cseh Tamás előtt


Cseh Tamás emléklemez jelent meg az Etnofon Records és a Fonó gondozásában, Marton László Távolodó szerkesztésében, olyan előadók közreműködésével, akik bár megannyi irányzatot képviselnek, mégis egyértelmű hitelességgel képesek feldolgozásaikkal a maguk képére formálni Cseh Tamás örökségét. A lemez megvásárolható online boltunkban.

Figyelem!
A lemezbemutató koncert a Sziget Fesztivál Világzenei Színpadán lesz augusztus 10-én! Utána szeptember elsejéig 20% kedvezménnyel vásárolható meg a CD az Etnofon lemezboltjában, a MesterPortán.
Budapest, I. ker., Corvin tér 7. (bejárat a Fő u. felől)
Tel.: (1) 486-1189
Nyitva: H – P 10-18 óráig
Népi hangszerek kiállítása Kiss Ferenc gyűjteményéből – Fonó 2010

"A 72 tételből álló népi hangszergyűjtemény egyedülálló, pótolhatatlan darabokat tartalmaz. A Kárpát-medencében gyűjtött, vásárolt hangszerek közül is kiemelkednek a Népművészet Mesterei által készített, illetve az emblematikus adatközlők által használt hangszerek: a Bársony Mihály készítette tekerőlant, citera, a dévaványai Kádár Ferenc tárogatója, a sándorfalvi Budai Sándor hagyatékából megvásárolt hangszerek. A tamburacsalád hangszerei közül különösen értékes darabok találhatók a gyűjteményben, hiszen a budapesti hangszerészek két világháború között készült tamburái hiányoznak a múzeumok gyűjteményéből! A tamburabőgő is igen ritka darab a gyűjteményekben, de a hangszerpiacon is, pénzbeli értékét nagyon nehéz megállapítani. A cimbalmok esetében is hasonlókat tudunk állítani, hiszen a Néprajzi Múzeum Hangszergyűjteményében nincs üvegcimbalom, de Kárpátalján készült hangszer sem, de érdekességként megjegyezzük, hogy koboz sincs. A békási kávás gardonok és a gyimesi Ádám Gizella tekenyőgardona igen szép, pótolhatatlan darabjai a gyűjteménynek. A citerák között szintén vannak olyan darabok, amelyek bármilyen muzeális gyűjteményben megállnák a helyüket. A két „stájer citera” közül – főleg jó állapota miatt – a hazánkban gyártott számít ritkaságnak. Szintén unikális darabja a gyűjteménynek a tölcséres hegedű, valamint a szlovák fujara és a ruszin havasi kürt. Válogatott szép hangszerek a gombos harmonikák (4db), valamint mára már ritka darabok az ötvenes években készült modernebb változatok is, amelyek szintén hiányoznak a közgyűjteményekből. A balkáni és közel-keleti népi hangszerek a táncházmozgalom és a világzene magyar térnyerésének kutatása szempontjából rendkívül fontosak. Kitűnően példázzák, hogy milyen egzotikus hangszerek tudtak gyökeret verni mozgalmunk zenei palettáján." (Szabó Zoltán, Osztályvezető főmuzeológus)


Régiségek

Eladó parasztbútorok és népviseletek katalógusa megtekinthetők.Megosztás