Kobzos Kiss Tamás – Erdal Şalikoğlu

Szívetekben őrizzetek
Kobzos__Kiss_Tam_4b641da1474e0.jpgKobzos__Kiss_Tam_4b641da1474e0.jpg

Kiadó: Etnofon
Megjelenés éve: 2000
Cikkszám: ER-CD 047
Játékidő:
Műfaj: népzene
Kivitel: műanyag


Kobzos Kiss Tamás 1950-ben, Debrecenben született. Az elmúlt harminc esztendőben számos országban adott koncerteket szólistaként vagy rangos népzenei, régizenei együttesek tagjaként, közreműködőjeként. Magyar népzenét, valamint magyar és európai történeti zenét énekel, önmagát különböző hangszerekkel (koboz, lant, gitár, tekerőlant, saz) kísérve. Énekeit rádió és TV felvételek mellett több. mint 30 magyar és külföldi hanglemez, kazetta őrzi. 1986 óta tanára, 1991 óta igazgatója az Óbudai Népzenei Iskolának. Fő érdeklődési területe az énekmondás, ezért tanulmányozza nagy érdeklődéssel a kimeríthetetlenül gazdag török énekelt költészetet. Munkájában sok segítséget kapott Erdal ?alikoÈlutól, akivel éppen 10 esztendeje dolgoznak közösen.

Erdal Şalikoğlu 1955-ben Artvinban (ÉK-Törökország) született. 11 esztendős korában szüleivel Istanbulba költözött. 15 éves korában kapta első saz-át. Egyetemi tanulmányait a Bosporus Egyetemen kezdte meg, ahol a nemzetközi hírű tánccsoport tagjaként ismerte meg az ősi anatóliai táncokat és zenét. Egy év elteltével az Isztambuli Egyetem orvosi fakultásán folytatta tanulmányait (jelenleg is orvosként dolgozik Isztambulban), de továbbra is intenzíven foglalkozott néptánccal és népzenével. Az egyetem után Anatóliába kerül, ahol kapcsolatba került falusi zenészekkel, táncosokkal és az alevi-bektasi énekmondással. Istanbulba visszaköltözve a híres saz játékos és énekes, Yavuz Top tanítványa lett.
1991 májusától másfél esztendeig Magyarországon volt továbbképzésen, Budapesten ismerkedett meg Kobzos Kiss Tamással, akivel számos koncertet adtak Magyarországon, Törökországban és a Csíkszeredai Régizenei Fesztiválokon.

1. RÉGTŐL FOGVA ÚTON VAGYOK


2. SZÍVEM


3. HA GAZELLA LENNÉL
4. FEKETE FÖLD
5. SZÉPSÉGED NEM ÉR SEMMIT SEM
6. TE LAKOZOL OTT
7. BARÁTOM


8. VÖRÖS FOLYÓ
9. SZÍVETEKBEN ŐRIZZETEK
10. KOBZOMHOZ

Letöltöm


Megosztás